wtorek, 10 grudnia 2013

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Bigos gotowy to i czas na kapuśniaczek. U mnie to już chyba tradycja, że w czasie kiedy przygotowuję bigos, zabieram się za gotowanie kapuśniaka z kiszonej kapusty. Mam wtedy pod dostatkiem kapusty i różnych rodzajów upieczonego mięsa, więc kapuśniaczek jest bardzo aromatyczny.




Składniki:

- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 szklanka soku z kiszonej kapusty
- 2 ziemniaki
- szklanka mięsa pokrojonego w kostkę (z dodatkiem wędzonej kiełbasy)
- marchewka
- kawałek pietruszki, selera, pora
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć, zagotować. Dodać jarzyny oraz przyprawy. Cebulę opalić na ogniem i wrzucić do zupy. Wrzucić kawałki wcześniej upieczonego mięsa i gotować około 30 minut. Następnie wkroić ziemniaki w kostkę. Gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawić przyprawami i w razie konieczności sokiem z kiszonej kapusty. Kapuśniak powinien być kwaśny.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...