czwartek, 5 września 2013

Śledzie pod pierzynką - warstwowa sałatka śledziowa

Jedna z lepszych sałatek warstwowych. Sałatka występuje w dwóch wersjach - z jajkiem oraz burakami czerwonymi, ja jednak wolę wersję z jajkiem. Sałatka ta gości u mnie bardzo często.



Składniki:

- 5 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 200 g majonezu
- 4 jajka
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety namoczyć w wodzie, odsączyć, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na dnie naczynia. Ziemniaki i marchew ugotować w "mundurkach". Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i wyłożyć na śledziach. Ostudzić, obrać i zetrzeć marchew na tartce o grubych oczkach. Startą marchew wyłożyć na cebuli. Rozprowadzić na marchwi warstwę majonezu. Ziemniaki obrać, zetrzeć, wyłożyć na majonez, doprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki wyłożyć warstwę majonezu. Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć na tartce i posypać wierzch sałatki. Schłodzić w lodówce i podawać.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...