czwartek, 5 września 2013

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa uznawana jest chyba za jedną z najczęściej gotowanych zup w naszym kraju. Smakuje wyśmienicie zarówno podawana z makaronem jak i ryżem. Dość często stanowi obiad następujący po przygotowanym dzień wcześniej rosole :) U mnie zupy są podawane jako dania główne, ze względu na to, że nie mam czasu przygotowywać obiadów dwudaniowych. Dlatego właśnie każda zupa jest niezwykle treściwa, w tym przypadku w zupie pomidorowej można spotkać mnóstwo dużych kawałków mięsa drobiowego.


Składniki:

- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2-3 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- ziele angielskie i liść laurowy
- 1 cebula
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (150-200 g)
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, obgotować w osolonej wodzie. Zebrać zbierające się z wierzchu szumowiny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, seler, por. Cebulę opalić nad ogniem i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Dodać do zupy przecier pomidorowy i wymieszać. Mięso podzielić na dość duże kawałki i dodać do zupy. Ze śmietany i 200 ml gorącej zupy zrobić zaczyn, dodać do garnka z zupą. Doprawić całość do smaku.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...