Dostaliśmy od znajomego dość spory kawałek mięsa z dzika: karkówkę i szynkę. Postanowiliśmy skorzystać z okazji i zrobić domową białą kiełbaskę. Dołożyliśmy trochę mięsa wieprzowego i możemy pochwalić się pysznym domowym wyrobem. Mam nadzieję, że załapałam bakcyla w tym temacie i przepisy z wątku domowych wędlin będą się coraz częściej pojawiać na blogu :)
piątek, 29 listopada 2013
Drożdżówka z konfiturą różaną
Przepis powstał na podstawie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Zamiast śliwek użyłam konfitury różanej - nadaje się ona idealnie do różnych wypieków (np. pączków), więc pomyślałam, że również wyśmienicie będzie smakować w połączeniu z tym delikatnym ciastem drożdżowym. Oczywiście się nie myliłam. Ciasto pięknie pachnie, rewelacyjnie wygląda i nieziemsko smakuje.
Drożdzowe bagietki pszenne
Golonka zapiekana w aromatycznej kapuście
Golonka, goloneczka :) Mięciuchna, mięsko odchodzące idealnie od kości, zapiekana w pierzynce z kapusty kiszonej i marcheweczki. Danie warte grzechu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)