piątek, 29 listopada 2013

Biała kiełbasa z dodatkiem dziczyzny

Dostaliśmy od znajomego dość spory kawałek mięsa z dzika: karkówkę i szynkę. Postanowiliśmy skorzystać z okazji i zrobić domową białą kiełbaskę. Dołożyliśmy trochę mięsa wieprzowego i możemy pochwalić się pysznym domowym wyrobem. Mam nadzieję, że załapałam bakcyla w tym temacie i przepisy z wątku domowych wędlin będą się coraz częściej pojawiać na blogu :)

 


Drożdżówka z konfiturą różaną

Przepis powstał na podstawie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Zamiast śliwek użyłam konfitury różanej - nadaje się ona idealnie do różnych wypieków (np. pączków), więc pomyślałam, że również wyśmienicie będzie smakować w połączeniu z tym delikatnym ciastem drożdżowym. Oczywiście się nie myliłam. Ciasto pięknie pachnie, rewelacyjnie wygląda i nieziemsko smakuje.

 


Drożdzowe bagietki pszenne

Bagietki piekłam wielokrotnie i nie zdarzyło się, aby coś nie wyszło. Za każdym razem wychodzą idealnie. Polecam przepis. Zaczerpnięty został ze strony mojewypieki.com. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość cukru bo wydawały mi się za słodkie. Z przepisu wychodzą 4 ładne bagietki.




Golonka zapiekana w aromatycznej kapuście

Golonka, goloneczka :) Mięciuchna, mięsko odchodzące idealnie od kości, zapiekana w pierzynce z kapusty kiszonej i marcheweczki. Danie warte grzechu.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...