piątek, 29 listopada 2013

Biała kiełbasa z dodatkiem dziczyzny

Dostaliśmy od znajomego dość spory kawałek mięsa z dzika: karkówkę i szynkę. Postanowiliśmy skorzystać z okazji i zrobić domową białą kiełbaskę. Dołożyliśmy trochę mięsa wieprzowego i możemy pochwalić się pysznym domowym wyrobem. Mam nadzieję, że załapałam bakcyla w tym temacie i przepisy z wątku domowych wędlin będą się coraz częściej pojawiać na blogu :)

 


Składniki:

- 1 kg mięsa z dzika (mieszanka karkówki i szynki)
- 1/2 kg surowego boczku wieprzowego
- 1/4 kg słoniny wieprzowej
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- sól
- pieprz czarny, biały, kolorowy i zielony
- czosnek (2 ząbki)
- majeranek
-1/3 l bulionu warzywnego
- jelita wieprzowe

Przygotowanie:

Jelita namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin, wodę wymieniać kilka razy. Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mięsa na sitku z najmniejszymi oczkami. Karkówkę zmielić z użyciem większych oczek a najładniejsze mięso (szynka i łopatka) posiekać nożem. Mięso zmieszać razem, dodać przyprawy - przyprawić dość mocno, aby kiełbasa nie wyszła za mdła. Mieszać bardzo długo dolewając bulionu aż konsystencja mieszaniny będzie delikatnie klejąca. Jelita nakładać na końcówki nadziewarki i nadziewać farszem mięsnym, uważając, aby do osłonki dostawało się jak najmniej powietrza. Oddzielać pętka od siebie skręceniem jelita, pamiętając, aby jedną kiełbasę zawijać w jedną a następną już w drugą stronę. Końcówki zawiązać na supełek. Kiełbasę należy podawać sparzoną - wrzucić do garnka z wodą i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania wody przez około 30-40 minut. Tak przygotowana kiełbasa będzie soczysta. Przed podaniem na talerz przekłuć każde pętko, aby wypłynął z niej nadmiar wody.

Konsystencja przed mieszaniem farszu mięsnego.
Konsystencja farszu mięsnego przed nadziewaniem osłonek.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...