czwartek, 15 sierpnia 2013

Drożdżowo-kruche bułeczki świderki zakręcone twarogiem

Pewnego dnia nabrałam ochoty na upieczenie drożdżówek z twarogiem - takich najzwyklejszych jakie można zakupić w każdej piekarni. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na zakręcone bułeczki z serem. Niestety dziś nie pamiętam już z jakiej strony on pochodził. Z racji, że nie zapamiętałam go dokładnie, postanowiłam stworzyć swoją wersję. Bułeczki są miękkie i puszyste jak ciasto drożdżowe a zarazem delikatnie kruche. Doskonałe połączenie zakręconego ciasta z twarogiem i cytrynowym lukrem sprawia, że przestają być jedynie zwykłą drożdżówką z twarogiem.




Wyśmienita szarlotka z mega dużymi kawałkami jabłek

Szarlotka ta jest jedyna w swoim rodzaju. Pierwszy raz spróbowałam ją dawno temu u znajomej i od tamtego czasu kilka razy do roku gości na moim stole. Jak ją opisać? Na samym dnie mamy smaczne, delikatne ciasto kruche, na cieście mnóstwo kawałków aromatycznych jabłek, całość zatopiona w nucie cynamonowej, otulona cieniutką warstewką piankowej bezy oraz zamknięta ponownie warstwą przepysznego ciasta. Uwieńczeniem tego całego smaku jest odrobina cukru pudru na wierzchu. Jest to jedyna szarlotka, która ma w sobie tak mega duże kawałki jabłek. Naprawdę polecam, jestem pewna, że szarlotka ta złamie jeszcze nie jedno serce. Posmakowała nawet osobie, która nie przepada za szarlotkami, tej się jednak nie mogła oprzeć. Do tego przepis jest niesamowicie szybki i łatwy w wykonaniu.




Bułki pszenne z przedziałkiem - tzw. poznańskie

Smak bułeczek z dzieciństwa. Miały one najlepszy smak ze wszystkich bułeczek pszennych jakie jadłam. Zachwycały swoją wielkością oraz przedziałkiem przechodzącym dokładnie przez połowę, dzięki któremu  każdą bułeczkę mogłam podzielić na dwie równe połówki. . U nas nazywało się je "bułeczkami poznańskimi". Dopiero niedawno wpadłam na pomysł, aby samemu je przygotować. Te zrobione we własnym domku smakują jeszcze lepiej. Polecam.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...