czwartek, 15 sierpnia 2013

Drożdżowo-kruche bułeczki świderki zakręcone twarogiem

Pewnego dnia nabrałam ochoty na upieczenie drożdżówek z twarogiem - takich najzwyklejszych jakie można zakupić w każdej piekarni. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na zakręcone bułeczki z serem. Niestety dziś nie pamiętam już z jakiej strony on pochodził. Z racji, że nie zapamiętałam go dokładnie, postanowiłam stworzyć swoją wersję. Bułeczki są miękkie i puszyste jak ciasto drożdżowe a zarazem delikatnie kruche. Doskonałe połączenie zakręconego ciasta z twarogiem i cytrynowym lukrem sprawia, że przestają być jedynie zwykłą drożdżówką z twarogiem.




Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 50g drożdży świeżych
- 60 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 szklanki oleju
-  szczypta soli
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru + łyżka do zaczynu drożdżowego
- opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę twarogową:

- 200 g twarogu
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko



Przygotowanie:

Z odrobiny mleka, mąki, łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn drożdżowy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie sprawiało wrażenie kruchego, lekko twardawego i tłustego. Takie ma być. Wyrobić ciasto ile sił, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Twaróg wymieszać z cukrem i jajkiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim równo masę twarogową i przełożyć według instrukcji. Pokroić na 12 równych kawałków, każdy kawałek okręcić wokół osi aby powstał świderek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polukrować lukrem cytrynowym (pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny, odrobinka wody do uzyskania pożądanej konsystencji). Smacznego.








Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...