piątek, 16 sierpnia 2013

Soczysty kurczak zapiekany w warzywnej pierzynce, przełamany odrobiną ostrej nuty

Wstaję rano, zaglądam do lodówki i nasuwa się myśl ... co tu dziś na obiad. Czasu mam dziś niewiele, więc ochoty na kombinowanie obiadu również niezbyt sporo. W tak właśnie szybki, nieprzemyślany sposób powstaje kurczak zapiekany w warzywnej pierzynce przełamany odrobiną ostrej nuty. Mięso drobiowe, ziemniaki, marchew, pieczarki, cebula, trochę przypraw ... to chyba możemy znaleźć w każdej kuchni. To danie to takie przysłowiowe coś z niczego. I w ten właśnie szybki sposób obiadek "siedzi" w piekarniku a ja mam czas dla siebie :)




Składniki:

- dwie ćwiartki z kurczaka + 2 skrzydełka
- 1 marchew
- 1 niewielka cebula
 - 2-3 szt. pieczarek
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, trzy łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, łyżka majeranku, szczypta cząbru, szczypta tymianku, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ćwiartki kurczaka przekroić na połówki. Skrzydełka złożyć. Do miski włożyć kawałki kurczaka, polać oliwą, przyprawić mieszanką przypraw, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę, marchew pokrojoną na paski (ja używam do tego celu obieraczki do warzyw) oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie konieczności dodać przypraw. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...