poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Quiche z kawałkami pieczonego kurczaka, mozzarellą i brokułami

Co tu zrobić z pozostałościami po pieczonym kurczaku. Może ugotować ziemniaki, przygotować sos, jakąś surówkę i obiad gotowy. Te tzw. pójście na łatwiznę było pierwszą myślą jaka wpadła mi do głowy kiedy spojrzałam na kawałki upieczonego kurczaka zalegające od wczorajszego dnia w lodówce. No ale przecież przy tej kombinacji pieczony kurczak .... dalej będzie smakował jak pieczony kurczak, jedynie z dodatkami. Co by tu zrobić, aby kurczak przestał być jedynie kurczakiem? Chwila dumy i mam :) Quiche! Przecież do tej potrawy można użyć większości składników zalegających w lodówce. U mnie będzie to oczywiście kurczak, kawałek boczku,  cebula i brokuł. Do tego przygotuję sos na bazie mozzarelli i Voilà!




Składniki na ciasto do Quiche:

- 170 g mąki
- 1/4 szklanki wody
- 125 g masła (pół kostki)
- szczypta soli
- szczypta ziół (prowansalskie lub oregano)

Składniki na nadzienie:

- mięso pieczonego kurczaka (u mnie około 2 ćwiartki)
- 100 g boczku wedzonego
- 1 cebula
- kilka różyczek brokuł
- sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

- 2 jajka
- 1 mozzarella w zalewie 125 g (posiekana)
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do smaku

Przygotowanie:

Składniki na ciasto ugniatamy. Gładką kulę ciasta owijamy folią aluminiowa lub spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki (ja wkładam na około 15 minut do zamrażalnika).  Kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy z pokrojonym boczkiem i cebulą na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Składniki na sos łączymy ze sobą. Ciasto wykładamy na blaszce do tart, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nadzienie mięsne, zalewamy całość masą jajeczno-serową oraz układamy na wierzch kawałki brokuła. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...