piątek, 7 marca 2014

Babka zebra

Ciasto bardzo efektownie wyglądające. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Najefektowniej wygląda wg mnie zebra upieczona w okrągłej blaszce. Zebra powstaje dzięki nałożeniu na siebie naprzemiennie ciasta jasnego i ciemnego (kakaowego). Jeżeli chcemy otrzymać cienkie paski dwukolorowe powinniśmy dozować po 1 łyżce ciasta na środek tortownicy. Ja jednak dozuję po 2 łyżki ciasta, gdyż przy zbyt cienkich paskach zaczynają one po prostu się zlewać i są mniej widoczne. Zebrę należy przygotować na gazowanym napoju - dzięki temu w środku ciasta możemy zaobserwować masę malutkich pustych miejsc po bąbelkach. Najlepsze do tego celu są jasne napoje gazowane np. sprite czy oranżada. Spotkałam się jednak z przygotowywaniem tego ciasta na gazowanej wodzie czy np. coli. Tę ostatnią najmniej polecam ze względu na ciemny kolor, jednak ciasto na tym napoju też się upiecze i będzie dobrze smakować.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...