piątek, 7 marca 2014

Babka zebra

Ciasto bardzo efektownie wyglądające. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Najefektowniej wygląda wg mnie zebra upieczona w okrągłej blaszce. Zebra powstaje dzięki nałożeniu na siebie naprzemiennie ciasta jasnego i ciemnego (kakaowego). Jeżeli chcemy otrzymać cienkie paski dwukolorowe powinniśmy dozować po 1 łyżce ciasta na środek tortownicy. Ja jednak dozuję po 2 łyżki ciasta, gdyż przy zbyt cienkich paskach zaczynają one po prostu się zlewać i są mniej widoczne. Zebrę należy przygotować na gazowanym napoju - dzięki temu w środku ciasta możemy zaobserwować masę malutkich pustych miejsc po bąbelkach. Najlepsze do tego celu są jasne napoje gazowane np. sprite czy oranżada. Spotkałam się jednak z przygotowywaniem tego ciasta na gazowanej wodzie czy np. coli. Tę ostatnią najmniej polecam ze względu na ciemny kolor, jednak ciasto na tym napoju też się upiecze i będzie dobrze smakować.



Składniki:

- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego - do wypieków)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jasnego napoju gazowanego (u mnie sprite)
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka i mieszać na najniższych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać. Wlać olej i napój gazowany. Gdy ciasto jest jednolite podzielić je na 2 równe części, do pierwszej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Każdą część dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na dno tortownicy nakładać na środek 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto 2 łyżki ciemnego. Starać się celować w sam środek blachy. Ciasto będzie samo się rozpływać od środka ku brzegom, będzie tworzyć się ładna zebra. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami ciasta, aż do wyczerpania masy. Staram się, aby na samej górze zawsze było ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 1h, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia. Patyczek ma pozostać suchy. Posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...