Tradycyjne "zawijane" gołąbki przygotowuję tylko kilka razy w roku. Trzeba przyznać, że potrawa jest pracochłonna. Tak przygotowane gołąbki najczęściej wkładam do słoików i wekuję. Przepis na gołąbki tradycyjne. Dziś przygotuję alternatywę dla tradycyjnych gołąbków: gołąbki bez zawijania. Przepis znacznie szybszy w przygotowaniu a smak również nie odbiega tym tradycyjnych gołąbkom.
wtorek, 14 stycznia 2014
Drożdżowe bułki żytnie ze słonecznikiem
Bardzo lubię żytnie bułeczki z rozmaitymi ziarnami. Najbardziej te, które zawierają słonecznik i dynię. Mogłoby się wydawać, ze zrobienie samemu takiej bułki to nie lada wyzwanie, jednak to wcale nie jest trudne. Wystarczą dobre chętni i trochę zapału a wszystko na pewno się uda. Polecam przygotowanie tych bułek domowym sposobem, bez ulepszaczy i tym podobnym dodatkom.
Francuskie ciastka z ananasem i konfiturą różaną
Francuskie krążki powstały na bazie przepisu (kliknij). Ciasteczka tak nam posmakowały, że postanowiliśmy wzbogacić je o wypełnienie środka konfiturą różaną. Efekt bardzo dobry - kolor konfitury dodaje wyrazistości ananasowi. Proponuję jednak posypanie mniejszą ilością cukru, gdyż ciastka są bardzo słodkie.
Francuskie ciastka kwiatki z konfiturą różaną i orzechami włoskimi
Bardzo proste i ładne ciasteczka. Szybkie w wykonaniu, jeżeli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie jestem za kupowaniem gotowych ciast, jednak ciasto francuskie jest na tyle pracochłonne, że nie odważyłam się jeszcze poświęcić czasu na jego przygotowanie. Ale obiecuję, że kiedyś się odważę.
Dojrzewający schab suszony - z pończochy
Kilka razy przymierzałam się do przygotowania tej domowej wędliny. Uwielbiam wszystkie wędliny dojrzewające, do tej pory pochodziły one jedynie ze sklepów, już staram sobie wyobrazić smak takiej domowej wersji. Przepis pochodzi z bloga "Mama i pomocnicy", został jednak zmodyfikowany o ulubione dodatki. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu - mówimy tu bardziej o jego leżakowaniu, bo pracy przy nim niewiele.
Subskrybuj:
Posty (Atom)