Soczewica to roślina uprawna z odmian strączkowych. Bardzo mało popularna na polskich stołach - chociaż kompletnie nie wiem dlaczego. Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego.
Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Spożywana w dużej ilości
wzmacnia układ krwionośny. Dodatkowym atutem soczewicy jest to, że daje poczucie
sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski.
poniedziałek, 30 września 2013
Placki ziemniaczane
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych
Mięso z polędwiczki wieprzowej jest bardzo delikatne, wiec jego obróbka termiczna nie trwa zbyt długo. Sos zatem jest dość szybki w przygotowaniu. Sos ten przygotowałam jako dodatek do placków ziemniaczanych - niesamowicie dobre połączenie :)
Kotlety mielone z udek drobiowych
Czy Wy też nie macie pomysłu na obiad z udek drobiowych? Zawsze nurtuje mnie pytanie: czy upiec, czy ugotować zupę? Chyba najczęściej w polskich domach udka są serwowane w wersji z patelni lub piekarnika. Ja tymczasem się dziś postaram zrobić z nich kotlety mielone. Mięso drobiowe jest dość suche, więc przydałoby się dodać do niego coś tłustego. Ja jednak zostanę przy nieco może i suchej wersji, ale na pewno zdrowszej :) A tak na marginesie to trybuje się to niesamowicie ciężko :)
Schab z pieczarkami w sosie na bazie z jogurtu naturalnego
Danie należy do tych dietetycznych i nie :) Zaraz tłumacze dlaczego. Wersja 1 - przygotowywana dla mnie z sosem na bazie jogurtu naturalnego i fasolką szparagową. Wersja 2 - z ziemniaczkami i sosem serowo-jogurtowym - jak już wiadomo nie dla mnie :)
Grillowany dorsz ze szpinakiem
Ostatnio wzięłam się za zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Staram się nie głodzić, ale zdrowo odżywiać. Przez to staram się przygotowywać codziennie dwie wersje obiadów: bardziej i mniej dietetyczną. Wygląda to tak, że najpierw przygotowuję wersję dietetyczną dla mnie, odkładam moją porcję, a z pozostałej ilości przygotowuję tę mniej zdrową ale na pewno pyszniejszą część :) To oczywiście nie znaczy, że moja część nie jest dobra, jedynie jest inna od tych dań do których się w przeciągu wielu lat przyzwyczaiłam.
Jajecznica na masełku z szynką
Bardzo lubię jajka w różnej postaci. Dość często na stole gości u mnie jajecznica. Można ją smażyć na boczku, szynce, z dodatkiem łososia i nawet ogórka kiszonego :) Dziś wersja z szyneczką - lubimy dość dobrze ścięta, ale nie za bardzo, aby nie była sucha.
Musli śniadaniowe z mlekiem i bananem
Musli to mieszanka płatków, orzechów, bakali i suszonych owoców. Jem je najczęściej na śniadanie z dodatkiem jogurtu naturalnego, ale również z mlekiem. W mleku wolę płatki chrupiące, dlatego też staram się mleka nie gotować a jedynie delikatnie podgrzewam - latem używam zimnego. Dziś jako dodatek banan :) Nie suszony ale jędrny i dojrzały.
Subskrybuj:
Posty (Atom)