poniedziałek, 30 września 2013

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Soczewica to roślina uprawna z odmian strączkowych. Bardzo mało popularna na polskich stołach - chociaż kompletnie nie wiem dlaczego. Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny. Dodatkowym atutem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane podawane być mogą z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem oraz, zwłaszcza w Polsce, z konfiturą, musem jabłkowym lub z białym serem. U mnie tym razem jako dodatek do placków ziemniaczanych - polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych.


Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych

Mięso z polędwiczki wieprzowej jest bardzo delikatne, wiec jego obróbka termiczna nie trwa zbyt długo. Sos zatem jest dość szybki w przygotowaniu. Sos ten przygotowałam jako dodatek do placków ziemniaczanych - niesamowicie dobre połączenie :)


Kotlety mielone z udek drobiowych

Czy Wy też nie macie pomysłu na obiad z udek drobiowych? Zawsze nurtuje mnie pytanie: czy upiec, czy ugotować zupę? Chyba najczęściej w polskich domach udka są serwowane w wersji z patelni lub piekarnika. Ja tymczasem się dziś postaram zrobić z nich kotlety mielone. Mięso drobiowe jest dość suche, więc przydałoby się dodać do niego coś tłustego. Ja jednak zostanę przy nieco może i suchej wersji, ale na pewno zdrowszej :) A tak na marginesie to trybuje się to niesamowicie ciężko :)




Schab z pieczarkami w sosie na bazie z jogurtu naturalnego

Danie należy do tych dietetycznych i nie :) Zaraz tłumacze dlaczego. Wersja 1 - przygotowywana dla mnie z sosem na bazie jogurtu naturalnego i fasolką szparagową. Wersja 2 - z ziemniaczkami i sosem serowo-jogurtowym - jak już wiadomo nie dla mnie :)


Grillowany dorsz ze szpinakiem

Ostatnio wzięłam się za zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Staram się nie głodzić, ale zdrowo odżywiać. Przez to staram się przygotowywać codziennie dwie wersje obiadów: bardziej i mniej dietetyczną. Wygląda to tak, że najpierw przygotowuję wersję dietetyczną dla mnie, odkładam moją porcję, a z pozostałej ilości przygotowuję tę mniej zdrową ale na pewno pyszniejszą część :) To oczywiście nie znaczy, że moja część nie jest dobra, jedynie jest inna od tych dań do których się w przeciągu wielu lat przyzwyczaiłam.



Jajecznica na masełku z szynką

Bardzo lubię jajka w różnej postaci. Dość często na stole gości u mnie jajecznica. Można ją smażyć na boczku, szynce, z dodatkiem łososia i nawet ogórka kiszonego :) Dziś wersja z szyneczką - lubimy dość dobrze ścięta, ale nie za bardzo, aby nie była sucha.




Surówka z ogórka i papryki

Coś na szybko, coś na zdrowo. U mnie jako dodatek do mielonych kotletów drobiowych.




Musli śniadaniowe z mlekiem i bananem

Musli to mieszanka płatków, orzechów, bakali i suszonych owoców. Jem je najczęściej na śniadanie z dodatkiem jogurtu naturalnego, ale również z mlekiem. W mleku wolę płatki chrupiące, dlatego też staram się mleka nie gotować a jedynie delikatnie podgrzewam - latem używam zimnego. Dziś jako dodatek banan :) Nie suszony ale jędrny i dojrzały.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...