poniedziałek, 30 września 2013

Schab z pieczarkami w sosie na bazie z jogurtu naturalnego

Danie należy do tych dietetycznych i nie :) Zaraz tłumacze dlaczego. Wersja 1 - przygotowywana dla mnie z sosem na bazie jogurtu naturalnego i fasolką szparagową. Wersja 2 - z ziemniaczkami i sosem serowo-jogurtowym - jak już wiadomo nie dla mnie :)


Składniki:

- 0,3 dkg schabu wieprzowego
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 jogurt naturalny
- 200 g fasolki szparagowej
- 1/2 łyżki białego sezamu
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie i liść laurowy
- 1 łyżka oleju
- wersja bardziej kaloryczna: 1 serek topiony, łyżka masła, bułka tarta

Przygotowanie:

Schab pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu i gotować. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, całość podsmażyć delikatnie, przyprawić. Do schabu wrzucić pieczarki i gotować całość, aż schab będzie miękki. W razie konieczności podlewać delikatnie wodą. W garnku ma się zrobić delikatny sosik grzybowy. Fasolkę ugotować. Wyłączyć sos. Do sosu grzybowego dodać jogurt naturalny - stopniowo zrobić zaczyn z gorącym sosem, aby się nie zważył. Wersja dietetyczna to schab w sosie na bazie jogurtu podany z fasolką szparagową z wody posypaną sezamem. Wersja mniej dietetyczna: do sosu dodać serek topiony naturalny i mieszać do rozpuszczenia. Drugą wersję podawać z ziemniaczkami i fasolką szparagową smażoną na masełku w bułce tartej.

 



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...