wtorek, 4 marca 2014
Krupnik
Kolejna z bardzo rzadko przygotowywanych przeze mnie zup. W sumie może gotowałam ją tylko 2 razy w życiu. No i nadeszła ta pora kiedy krupnik gości na naszym stole. Jest to tradycyjna polska zupa gotowana na kaszy jęczmiennej z dodatkiem jarzyn i mięsa.
Frytki domowe
Frytki domowe z najzwyklejszych ziemniaków zawsze będą smakować inaczej niż te zakupione w sklepie mrożone gotowce. Oczywiście wiemy, w która stronę smakują one inaczej :)
Tort śmietankowo-wiśniowy
Tort na bazie jasnego biszkoptu z bitą śmietaną z dodatkiem wiśni i konfitury wiśniowej. Wiśnie pochodzą z własnych zbiorów, zebrane i zawekowane w słoiki z cukrem, dzięki czemu mogłam użyć powstałego syropu do nasączenia biszkoptu. Wiśnie tradycyjnie "upite" rumem :) Zdjęć całego tortu nie posiadam - chyba łatwo zgadnąć dlaczego :)
Makaronowe muszle nadziewane brokułem i szynką parmeńską
Makaronowe muszle nadziewane brokułem, serem i szynką parmeńską są ciekawą przekąską na różnego rodzaju przyjęciach. Nadzienie wzbogacone jest o ser żółty, dzięki czemu nie na konieczności posypywania serem podczas zapiekania a co za tym idzie - muszelki po zapieczeniu są idealnie od siebie oddzielone.
Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i serem feta
Muszelki nadziewane szpinakiem i serem feta o dość intensywnym czosnkowym smaku. Obecność sera feta eliminuje konieczność dodatkowego doprawiania potrawy solą, więc jedyną używaną przyprawą jest pieprz.
Makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym i kukurydzą
Jak to mówią - potrzeba matka wynalazku :) Potrzebna była szybka przekąska, więc są i nadziewane makaronowe muszelki.
Biszkopt
Najlepszy biszkopt pod słońcem - puszysty, lekki, idealny, bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis pochodzi z bloga. Biszkopt nie opadł, równo się piekł, ładnie odszedł od blaszki, ładnie się kroił, rewelacyjnie smakował. Biszkopt idealny do tortów i do wszelkiego rodzaju ciast przekładanych kremem i owocami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)