wtorek, 4 marca 2014

Biszkopt

Najlepszy biszkopt pod słońcem - puszysty, lekki, idealny, bez dodatku proszku do pieczenia. Przepis pochodzi z bloga. Biszkopt nie opadł, równo się piekł, ładnie odszedł od blaszki, ładnie się kroił, rewelacyjnie smakował. Biszkopt idealny do tortów i do wszelkiego rodzaju ciast przekładanych kremem i owocami.




Składniki:

- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostają nieposmarowane (biszkopt po posmarowanych tłuszczem bokach będzie miał utrudnione zadanie w wyrastaniu). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie ubita dodać stopniowo roztrzepane żółtka i mieszać na najniższych obrotach miksera. Powoli dodać zmieszane mąki i całość mieszać delikatnie łyżką do połączenia składników, uważać aby nie uszkodzić delikatnej struktury piany.

Masę przełożyć do formy, piec około 35-40 minut. Przez pierwsze 20 minut pieczenia nie otwierać piekarnika. Ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem. Upieczony biszkopt natychmiast wyjąć i energicznie z odległości około 50 cm rzucić w formie o blat. Wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu po odcięciu boków biszkopta od blaszki nożykiem.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...