wtorek, 4 marca 2014

Frytki domowe

Frytki domowe z najzwyklejszych ziemniaków zawsze będą smakować inaczej niż te zakupione w sklepie mrożone gotowce. Oczywiście wiemy, w która stronę smakują one inaczej :)



Składniki:

- ziemniaki (dowolna ilość)
- olej do smażenia
- sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w paski. Odsączyć z wody. Wrzucać na gorący głęboki tłuszcz i smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Starać się obróć frytki jedynie raz podczas smażenia. Zbyt czester i za wczesne ich obracanie spowoduje połamanie ziemniaka - powinny mieć delikatnie chrupiąca skórkę a być mięciutkie w środku. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać solą wedle uznania.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...