Składniki:
- 300 g krewetek
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- mieszanka warzyw chińskich
- makaron chiński
- garść orzeszków ziemnych solonych
- garść sezamu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
Krewetki obrać ze skorupek, pozostawiając jedynie miękkie mięso. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojony drobno czosnek. Dodać krewetki, natkę pietruszki, zalać sokiem z cytryny, przyprawić. Smażyć 2-3 minuty. Przełożyć do osobnego naczynia. Na patelnię wyłożyć warzywa, poddusić do miękkości z sosem sojowym. Osobno uprażyć orzeszki i sezam. Makaron zalać wrzątkiem i odczekać 4 minuty, aby napęczniał. Gdy warzywa będą miękkie dodać do nich sezam, odcedzony makaron oraz krewetki. Całość wymieszać i w razie konieczności doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz