środa, 14 sierpnia 2013

Gołąbki z ryżem i mięsem

Jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jest to półmięsna potrawa z farszu zawiniętego w liście kapusty. Dziś gołąbki z tradycyjnym farszem, którego składnikami jest mięso mielone wieprzowe i ryż. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym. Podawane jako dodatek do ziemniaków. Ja jednak uwielbiam same gołąbki polane sosem z kromką białego pieczywa.




Chleb z ziarnami na zakwasie

Chlebek z mnóstwem ziaren w środku. Bardzo sycący, delikatnie mokry. Dodatki w chlebie można wedle uznania zastąpić innymi w takiej samej ilości.




Kotlety schabowe w pieczarkowej zasmażce podawane z ziemniakami i kalafiorem

Kotlety schabowe to jedne z najbardziej znanych polskich potraw. Przygotowuje się je ze schabu wieprzowego pokrojonego w plastry i rozbitego. Gotowe schaby najlepiej smakują podane z zasmażką z pieczarek. Jako danie obiadowe serwuje się je najczęściej z ziemniakami oraz różnymi rodzajami sałatek/surówek. Moją propozycją jako dodatek jest kalafior przyrządzony w bułce tartej.




Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, boczkiem i serem

Pomysł na bardzo szybki obiad. Gdy nie mamy ochoty na kombinowanie a w lodówce znajdziemy jeszcze jakieś kawałki mięsa, wędlin, boczku i sera. Mięsne zapiekanki w połączeniu z ziemniakami zawsze wyśmienicie smakują.





Murzynek - mocno kakaowy

Prosty i szybki murzynek - ciasto niezwykle kakaowe. Bardzo szybko się go przygotowuje, zawsze świetnie się udaje, zawsze smakuje.



Ciasto kruche z wiśniami, jabłkami i kruszonką

Pyszne jabłka i wiśnie zanurzone w mięciutkim cieście, posypane wyśmienitą kruszonką. Chwila odpoczynku i zapomnienia z filiżanką ulubionej kawy. Czego chcieć więcej?




Bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów

Z zewnątrz przypominają malutkie bochenki chleba, wewnątrz kryje się niespodzianka - pyszne nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem pomidorów i sera. Idealne jako dodatek do barszczu czerwonego.




Ucierane ciasto bananowe z makiem

Bardzo lubię banany. Jednak czasami zdarza się, że kupię za dużą ilość i ich nadmiar zbyt mocno dojrzeje. Kilkakrotnie zdarzyło mi się wyrzucić zbyt dojrzałe banany do kosza. A przecież takie dojrzałe banany nadają się idealnie na ciasto bananowe. Niewielka ilość bananów w połączeniu z maślanką sprawia, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i mięciutkie. Dodatek kilku łyżek suchego maku tworzy z bananami idealne połączenie i nadaje ciastu wyrazistości. Może i ciasto wygląda jak zwykła babka, jednak jego pierwszy kęs zawsze zachwyca każdego degustatora.




Tradycyjny domowy makowiec zawijany na cieście drożdżowym

Smaczny, wilgotny, mięciutki makowiec z dobrze wypieczoną skórką. Bardzo długo zachowuje świeżość. Makowiec pełen masy makowej połączonej z mnóstwem rodzynek i orzechów włoskich. Na pewno lepszy niż z cukierni. Piekę go kilka razy do roku i za każdym razem wychodzi idealnie.




Ostre ogóreczki w zalewie z chili i czosnkiem

Pikantny sposób przygotowania ogórków do słoików. Czosnek, chili w połączeniu ze słodko-kwaśną zalewą tworzą niezwykle wyrazisty smak. Pasują idealnie jako zwykła sałatka do obiadu, na kanapkę czy jako zakąska.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...