środa, 14 sierpnia 2013

Ucierane ciasto bananowe z makiem

Bardzo lubię banany. Jednak czasami zdarza się, że kupię za dużą ilość i ich nadmiar zbyt mocno dojrzeje. Kilkakrotnie zdarzyło mi się wyrzucić zbyt dojrzałe banany do kosza. A przecież takie dojrzałe banany nadają się idealnie na ciasto bananowe. Niewielka ilość bananów w połączeniu z maślanką sprawia, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i mięciutkie. Dodatek kilku łyżek suchego maku tworzy z bananami idealne połączenie i nadaje ciastu wyrazistości. Może i ciasto wygląda jak zwykła babka, jednak jego pierwszy kęs zawsze zachwyca każdego degustatora.




Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki suchego maku niebieskiego
- 2-3 sztuki dojrzałych bananów
- 100 ml maślanki, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka

Przygotowanie:

Rozgnieść lub zmiksować blenderem banany. Wymieszać z maślanką. W misce zmiksować masło do puszystości, dalej miksując dodać cukier, wbijać kolejno jajka. Do powstałej masy dodać masę bananowo-maślankową i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Formę na babkę (ja użyłam z kominem o średnicy 25 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Delikatnie przestudzić w formie, potem na kratce. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (najlepiej cytrynowym).


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...