środa, 14 sierpnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, boczkiem i serem

Pomysł na bardzo szybki obiad. Gdy nie mamy ochoty na kombinowanie a w lodówce znajdziemy jeszcze jakieś kawałki mięsa, wędlin, boczku i sera. Mięsne zapiekanki w połączeniu z ziemniakami zawsze wyśmienicie smakują.





Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 20 dkg boczku, kiełbasy lub innej wedliny
- 2 duże cebule
- 20 dkg sera żółtego
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i usmażyć z dodatkiem soli. Mięso mielone usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. Wędliny i cebulę pokroić. Na blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładać kolejno: warstwa ziemniaków, mięso mielone, cebula, wędliny, warstwa ziemniaków, mięso mielone, cebula, wędliny. Przygotować sos. W tym celu do wody dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietanę, doprawić do smaku i wymieszać. Przygotowanym sosem polać zapiekankę. Wierzch posypać startym serem. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...