środa, 14 sierpnia 2013

Ciasto kruche z wiśniami, jabłkami i kruszonką

Pyszne jabłka i wiśnie zanurzone w mięciutkim cieście, posypane wyśmienitą kruszonką. Chwila odpoczynku i zapomnienia z filiżanką ulubionej kawy. Czego chcieć więcej?




Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej lub razowej
- 2 jajka
- szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 0,5 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:
- wiśnie wydrylowane (szklanka)
- pół szklanki soku z wiśni
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka, ulej, cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto.
Jabłka kroimy na kawałki, mieszamy z wydrylowanymi wiśniami, cukrem, bułką tartą i sokiem.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wykładamy na blachę, na ciasto wykładamy owoce, całość posypujemy pokruszoną pozostałą 1/3 częścią ciasta. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Przed pieczeniem.

Po upieczeniu.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...