środa, 14 sierpnia 2013

Ostre ogóreczki w zalewie z chili i czosnkiem

Pikantny sposób przygotowania ogórków do słoików. Czosnek, chili w połączeniu ze słodko-kwaśną zalewą tworzą niezwykle wyrazisty smak. Pasują idealnie jako zwykła sałatka do obiadu, na kanapkę czy jako zakąska.




Składniki:

- około 2 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili lub 2 świeże papryczki
- 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w 0,5-1 cm plasterki, przełożyć do miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Ja kroję ogórki w plasterki, gdyż lubię ich smak na kanapce z wędliną, można je pokroić w inny sposób, w paski, ćwiartki czy użyć malutkich ogóreczków w całości. Sposób krojenia jest uzależniony od późniejszego przeznaczenia. Odlać powstały sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek, zasypać chilli (sproszkowaną lub pokrojoną). Dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę: wymieszać ocet, olej i cukier oraz podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę dodać do ogórków, zamieszać. Odstawić na kilka godzin. Ogórki przełożyć wraz z zalewą do niewielkich uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręcić i wekować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.

Ogórki w zalewie przed wekowaniem.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...