poniedziałek, 30 września 2013

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane podawane być mogą z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem oraz, zwłaszcza w Polsce, z konfiturą, musem jabłkowym lub z białym serem. U mnie tym razem jako dodatek do placków ziemniaczanych - polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych.


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- łyżka natki z pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zmielić z cebulą w blenderze lub zetrzeć na tartce z najmniejszymi oczkami. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i posiekaną natkę pietruszki. Masę zagęścić mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...