poniedziałek, 30 września 2013

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Soczewica to roślina uprawna z odmian strączkowych. Bardzo mało popularna na polskich stołach - chociaż kompletnie nie wiem dlaczego. Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny. Dodatkowym atutem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski.

Składniki: 

- 500 g czerwonej soczewicy
- pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- łyżka majeranku
- szczypta bazylii

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć (nie koniecznie). Pierś ugotować w bulionie z liściem i zielem. Wsypać soczewicę, wkroić marchew, cebulę. Gotować do rozgotowania się soczewicy. Dodać przecier pomidorowy. Wyjąć mięso. Zupę zmiksować na gładka masę z połową mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. Podawać z pozostałością z piersi kurczaka i łyżeczką śmietany. Udekorować bazylią lub natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...