wtorek, 14 stycznia 2014

Francuskie ciastka kwiatki z konfiturą różaną i orzechami włoskimi

Bardzo proste i ładne ciasteczka. Szybkie w wykonaniu, jeżeli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie jestem za kupowaniem gotowych ciast, jednak ciasto francuskie jest na tyle pracochłonne, że nie odważyłam się jeszcze poświęcić czasu na jego przygotowanie. Ale obiecuję, że kiedyś się odważę.

 


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki stołowe konfitury różanej
- łyżka cukru pudru
- kilka orzechów włoskich (obranych ze skorupek)

Przygotowanie:

Z ciasta wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Każdy kwadrat naciąć od środa do rogu (środek zostawić nieprzecięty). Na środku każdego trójkąta nakładać trochę konfitury, chwytać za dwa rogi i zawijać do środka. Tak postępować z każdym z 4 trójkątów aż powstanie kwiatek. Na środku kwiatka ułożyć po kawałku orzacha włoskiego. Zasypać cukrem pudrem. Piec 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia ciasta).





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...