czwartek, 15 sierpnia 2013

Bułki pszenne z przedziałkiem - tzw. poznańskie

Smak bułeczek z dzieciństwa. Miały one najlepszy smak ze wszystkich bułeczek pszennych jakie jadłam. Zachwycały swoją wielkością oraz przedziałkiem przechodzącym dokładnie przez połowę, dzięki któremu  każdą bułeczkę mogłam podzielić na dwie równe połówki. . U nas nazywało się je "bułeczkami poznańskimi". Dopiero niedawno wpadłam na pomysł, aby samemu je przygotować. Te zrobione we własnym domku smakują jeszcze lepiej. Polecam.




Składniki:

- 20 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 0,5 kg mąki pszennej + do podsypywania
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła lub margaryny

Wykonanie:

Z drożdży zrobić zaczyn: drożdże zasypać cukrem, dodać 50 ml mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce przesiać mąkę z solą, dodać jajko i masło, dodać wyrośnięty zaczyn. Miksować wlewając powoli resztę mleka do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W razie konieczności użyć mniej mleka lub podsypać mąki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Z wyrośniętego ciasta przygotować 12 bułeczek, obtoczyć w mące i położyć zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki już się napuszą, tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki dociskając prawie do samego dołu bułeczek. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zarumienione studzić na kratce.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...