piątek, 29 listopada 2013

Drożdzowe bagietki pszenne

Bagietki piekłam wielokrotnie i nie zdarzyło się, aby coś nie wyszło. Za każdym razem wychodzą idealnie. Polecam przepis. Zaczerpnięty został ze strony mojewypieki.com. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość cukru bo wydawały mi się za słodkie. Z przepisu wychodzą 4 ładne bagietki.




Składniki:

- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać masło i cukier. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, wlać wodę i całość przestudzić około 10 minut. Dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki oraz energicznie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać po 1 szklance pozostałej mąki. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale proszę się tym nie przejmować, takie właśnie ma być.
Miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia około 30 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie ostrożnie przełożyć je na stolnicę, podsypać mąką i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować podłużną bagietkę. Bagietki rozłożyć na blaszce do pieczenia - ja ucinam po kawałku papieru do pieczenia i każdą bagietkę oddzielam od drugiej, aby się nie połączyły. Chyba, że ktoś ma formę do bagietek to może jej użyć :) Bagietki odstawiam na 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nastawiam na temp. 250 stopni, po nagrzaniu spryskuję jego wnętrze wodą (kilka psiknięć) lub wrzucam na dno kilka kostek lodu. Powstała para nada bułeczkom piękną strukturę - kiedyś zaopatrzę się w piekarnik z parą wodną i będzie po kłopocie :). Bułki piec 10 minut w temp. 250 stopni a następne 10 w temp. 200 stopni. Studzić na kratce.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...