piątek, 6 września 2013

Drożdżowo-kruche rogaliki z nadzieniem - niezwykle mięciutkie, najlepsze

Poszukiwania przepisu na rogaliki z nadzieniem przystanęły na stronie GotowanieZeStylem. Przepis jaki tam znalazłam wydał mi się najbardziej ciekawy ze względu na m.in. wyrastanie ciasta drożdżowego w lodówce. Z podanych składników wychodzą 24 rogaliki. Rogaliki są bardzo puszyste i mięciutkie. Następnego dnia zachowują idealnie swoją świeżość. Jako nadzienie użyłam czekolady, twarogu i dżemu truskawkowego. Najlepsze wyszły te z twarogiem :)



Składniki:

- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g twarogu, czekolada i dżem do nadzienia

Przygotowanie:

Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 1 całe jajko i 1 żółtko. Wszystko wymieszać. Pozostałe białko będzie służyło do posmarowania rogalików. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia. Masło rozpuścić i ostudzić. Do mokrej masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać za pomocą łyżki. Gdy ciasto będzie bardzo gęste wlać tłuszcz, dosypać resztę mąki i zagnieść ciasto ręką do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Ciasto włożyć wraz z miską do lodówki na 1,5-2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 równych części. Na każdej położyć nadzienie, zawinąć w rogalik zaczynając od zewnętrznego boku, posmarować białkiem. Poukładać zachowując odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...