piątek, 6 września 2013

Soczyste żeberka

Dziś coś specjalnego ... super soczyste żeberka. Mogłoby się wydawać, ze to dość wymagający obiad, nic bardziej mylnego. Jest to obiad prosty, szybki w przygotowaniu ... a jak smakuje :) Bardzo ważne, aby wybrać bardzo dobrej jakości żeberka (w postaci pasków). Po upieczeniu mięsko musi bardzo łatwo odchodzić od kości. Wyśmienite w połączeniu z kluseczkami śląskimi lub kopytkami. Polecam.

Składniki:

- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- liść laurowy i ziele angielskie
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Żeberka pociąć na mniejsze kawałki. Polać oliwą, bardzo dobrze przyprawić i odstawić do zamarynowania na około godzinę. Po tym czasie podsmażyć na patelni z obydwu stron,  przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę i pozwolić potrawie się delikatnie zarumienić. Żeberka będą miękkie, idealnie odchodzące od kości, zatopione w aromatycznym sosiku. Najczęściej podaję je z kopytkami, dziś z kluskami śląskimi.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...