niedziela, 8 września 2013

Roladki z karkówki nadziewane cebulą, pieczarkami i serem

Roladki mięsne to potrawa, do której można użyć praktycznie każdego nadzienia. Można wybrać za każdym razem ulubione dodatki i zawinąć je w płaty mięsa. Na co dzień do gotowania staram się używać składników, które mam aktualnie w lodówce i dlatego właśnie nadzieniem będzie cebula z pieczarkami i serem.



Składniki:

- 0,5 kg mięsa np. karkówki, szynki itp.
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 50 g sera pleśniowego
- dwie łyżki mąki do obtoczenia roladek
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na mięsie wyłożyć farsz grzybowy, położyć plasterek sera pleśniowego, posypać startym żółtym serem. Zawinąć w roladkę (do pomocy można użyć wykałaczki lub sznurka), obtoczyć w mące i obsmażyć z obydwu stron na patelni. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości. Polać sosem, podawać z ziemniakami lub kaszą.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...