poniedziałek, 30 grudnia 2013

Strucla drożdżowa z makiem

Strucla, która zawsze się udaje. Przepis pochodzi z gratisowej książeczki Real - "Gotuj z przyjemnością". Makowiec jest szybki i prosty w przygotowaniu. Skorzystałam z gotowej masy makowej - Helio, wzbogaconej rodzynkami i ubitą pianą z białek, bo ja zawsze muszę dodać coś od siebie :)



Składniki: 

- opakowanie masy makowej
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- opakowanie rodzynek

Przygotowanie:

Z drożdży, łyżki cukru i 100 g mąki zrobić zaczyn i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem na jasną gładką masę, dodać do wyrośniętego zaczynu. Dodać resztę mąki, sól, białko z 1 jajka, masło i całość wyrobić do uzyskania gładkiej masy. W razie konieczności podsypać delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Wylać wodę i obtoczyć je delikatnie w mące. Rodzynki i pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt i rozłożyć masę makową zostawiając wolne miejsca - wg schematu na zdjęciach. Zwinąć w rulon oraz zawinąć boki pod spód ciasta. Owinąć 2-3 razy papierem do pieczenia pilnując, aby łączenie ciasta było na dole. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Ostygnięte udekorować makiem, lukrem bądź posypać cukrem pudrem.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...