Surowy brokuł jako alternatywa dla gotowanego. Wersja surowa bogatsza jest w witaminę C, A, B i beta-karoten. Z soli mineralnych zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi,
które niezbędne są do tworzenia hemoglobiny. Obecny w brokule zaś chrom
jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy, natomiast związki chemiczne,
takie jak sulforany zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych.
Brokuł posiada także terapeutyczne właściwości w przypadku anemii,
szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych. Te wszystkie składniki są wrażliwe na obróbkę termiczną, zatem najlepiej go spożywać w postaci surowej. Zapraszam na sałatkę.
Składniki:
- 100 g różyczek z brokuła (malutkich)
- 50 g rukoli
- jogurt naturalny
- 6 pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ćwiartki)
- łyżka kaparów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z kotletami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz