środa, 9 kwietnia 2014

Makaron z semoliny z kurczakiem i brokułem

Do przygotowania dania użyłam makaronu chili z semoliny. Semolina to gruboziarnista mąka otrzymywana z twardej pszenicy durum. To właśnie z semoliny wyrabia się najwyższej jakości włoskie makarony. Dzisiejszy makaron jest z dodatkiem papryczki chili i to właśnie jej makaron zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor. Dla zainteresowanych makaron ten nie jest pikantny, posiada bardzo delikatną nutkę papryczki.



Składniki:

- 250 g makaronu z semoliny
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1/4 brokuła
- łyżka śmietany
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, czerwona papryka
- 280 g (1 kulka) mozzarelli

Przygotowanie:

Makaron wrzucić na 3 minuty do osolonej gotującej się wody, odcedzić. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek oraz pierś kurczaka. Całość podsmażyć z dodatkiem soli, pieprzu i czerwonej papryki. Dolać 1/2 szklanki wody, wrzucić rozdrobnionego na mniejsze części brokuła i chwilę poddusić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1/2 szklanką wody. Dodać do mięsa i doprowadzić do zgęstnienia. Pod koniec wrzucić pokruszony ser. Sos wymieszać z makaronem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...