piątek, 11 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Nadrabiam babkowe zaległości. Babki akurat należą do ciast jakie lubię piec najbardziej. Do tego zbliżają się Święta Wielkanocne, więc to najwyższy czas na upieczenie kilku różnych babek. Dziś prosta babka cytrynowa.



Składniki:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła lub margaryny
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania (lub lukier cytrynowy)

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Masło rozpuścić, ostudzić, dodawać partiami do masy i cały czas miksować. Na końcu dodać sok z cytryny i skórkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy babkowej z kominem lub keksówki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...