wtorek, 29 kwietnia 2014

Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i truskawkami

Dziś zakupiłam kilogram ładnych truskawek. Przydadzą się do przygotowania ciasta na weekend. Tym razem skupię się na cieście kruchym. Truskawki rozłożę na lekkiej budyniowej piance, całość zasypię kruszonką. Do ciasta można użyć praktycznie wszystkich dostępnych owoców. Efekt powalający.


Składniki:

1) kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2  łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

2) budyniowa masa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- cukier puder do posypania
- 1 kg truskawek

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 60 i 40% oraz schować do zamrażalki na minimum godzinę.

Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach do wysmarowanej i posypanej mąką blachy. Ciasto rozłożyć równomiernie na dnie blachy i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

Ubić białka, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli dodawać budyń, nie przerywać ubijania. Na końcu bardzo powoli dodać olej, miksować do połączenia się składników.

Na podpieczony spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, na pianę wyłożyć bardzo gęsto owoce. Na sam wierzch zetrzeć ostatnią część zmrożonego ciasta. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostygnięte posypać cukrem pudrem.









Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...