czwartek, 9 stycznia 2014

Zakwas żytni na chleb

Najlepszy chleb to ten pieczony na naturalnym zakwasie. Chleb ten wydaje się w przygotowaniu bardziej trudny od chleba na drożdżach i to właśnie ze względu na konieczność przygotowania zakwasu. Taki zakwas można przecież przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Chleb za zakwasie przygotowuje się już tak samo prosto jak zwykły chleb drożdżowy. Zatem do dzieła.




Składniki:

- mąka żytnia (3x1/2 szklanki)
- ciepła przegotowana woda (3x1/2 szklanki)

Przygotowanie:

Przygotowanie zakwasu trzeba podzielić na 4 dni dni:

1 dzień: do wysokiego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 24h, zakwas nieznacznie urośnie

2 dzień: do wcześniejszej mieszaniny dolewamy 1/2 szklanki wody oraz wsypujemy 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy. W ten sposób dokarmiliśmy nasz zakwas, zakwas trochę podrośnie

3 dzień:  powtórka czynności z dnia 2-go, zakwas dość znacznie urośnie i pojawią się bardzo widoczne bąbelki

4 dzień: zakwas możemy używać do wypieku chleba, jeżeli zrobiliśmy go więcej niż chcemy użyć to przechowujemy od tej pory w lodówce nawet do miesiąca.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...