wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa pochodzi z kuchni francuskiej. Pochodzi z książki "Kuchnie Świata", która powstała przy współpracy z National Geographic. Przewagą zupy jest jak sama nazwa wskazuje - cebula. Najlepiej smakuje zapieczona z czosnkową grzanką i warstewką sera - u mnie mozzarelli. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna.



Składniki

- 1 kg cebuli
- 100 g masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka cukru
- 1/2 l bulionu wołowego lub warzywnego
- sól do smaku
- łyżeczka pieprzu
- łyżka mąki
- dodatkowo grzanka + ser

Przygotowanie:

Cebulę usmażyć na złoto na niewielkim ogniu na maśle. W połowie rumienienia dodać sól, cukier i pieprz. Pod koniec smażenia zasypać mąką i delikatnie podrumienić. Cebula ma mieć brązowy kolorek. Całość zalać winem oraz bulionem. Gotować na niewielkim ogniu do momentu aż cebula zacznie się rozpadać a zupa stanie się gęściejsza - około 20 minut. Cienkie kromki z bagietek podpiec w piekarniku na złoty kolor, posmarować ząbkiem czosnku z obydwu stron, położyć na wierzchu zupy nałożonej do miseczki oraz zasypać mozzarellą. Całość ponownie zapiec około 15 minut w piekarniku.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...