środa, 15 stycznia 2014

Okrągły chleb wiejski na zakwasie

Zakwas czeka, więc czas na przygotowanie chleba żytniego na zakwasie. Taki prawdziwy wiejski bochenek, bez dodatku drożdży. Chlebek długo wyrasta, więc przepis jest dla tych cierpliwych. Naprawdę warto jednak się poświęcić i poczekać, gdyż chleb jest wyśmienity.


Składniki:

- szklanka mąki żytniej
- 5 szklanek mąki pszennej
- szklanka zakwasu żytniego
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Zakwas połączyć z cukrem i wodą, wymieszać. Suche składniki połączyć, dodać do zakwasu i wyrobić gładkie ciasto. Powinno to trwać około 15 minut. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem i zostawić na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, uformować bochenek i przełożyć do koszyczka chlebowego obsypanego mąką. Odstawić na około 12 godzin do wyrośnięcia - najlepiej na noc, wtedy czekanie trwa jakby krócej :) Ja nie mam niestety koszyczka do wyrastania chleba, dopiero planuję jego zakup, więc bochenek przełożyłam ponownie do miski, tym razem jednak do posmarowanej olejem i obficie wysypanej mąką. Po wyrastaniu chleb przełożyć na blaszkę, piekarnik nagrzać do 230 stopni i spryskać wodą celem nawilżenia powietrza. Wstawić chlebek i piec około 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Wiele jednak zależy od piekarnika, więc należy pod koniec pieczenia obserwować kolor skórki i pilnować, aby chleb się nie spalił. Bochenek studzimy na kratce.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...