środa, 15 stycznia 2014

Kandyzowane paski pomarańczowe

Zapewne każdy kupuje pomarańcze, później je obiera i zjada. A co robimy ze skórkami? Lądują w koszu na śmieci - przeważnie. Można jednak również je wykorzystać. Ważne, aby od skórki oddzielić jak najdokładniej białą część - jest ona gorzka. Kandyzowane paski można z powodzeniem wykorzystać do zdobienia wierzchu babek czy innych ciast.





Składniki:

- skórka z 2 pomarańczy
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

Pomarańcze dokładnie umyć pod ciepłą wodą, ewentualnie sparzyć we wrzątku. Obrać, ze skórki usunąć bardzo dokładnie białą część. Pomarańczową część pokroić w cieniutkie paseczki. Zagotować wodę z cukrem. Jak cukier się całkowicie rozpuści wrzucić skórkę. Gotować do momentu aż stanie się transparentna (około 1 h) a z wody i cukru zrobi się miód. Przechowywać w słoiku w lodówce lub innym chłodnym miejscu.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...