- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 100 g drożdży
- masa makowa - dobrej jakości
Przygotowanie:
Drożdże skruszyć do wysokiego naczynia, zasypać łyżką cukru. Jak uzyskają płynną konsystencję to wlać ciepłe mleko, dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z solą. Do zaczynu drożdżowego wlać rozpuszczone i ostudzone masło oraz wsypać mąkę. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na całej powierzchni masę makową, zwinąć w rulon i pociąć na 4 cm odcinki. Na środku każdego kawałka odcisnąć wykałaczkę. Układać na papierze do pieczenia, posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut ( do zarumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz