środa, 5 lutego 2014

Babka kawowa z orzechami włoskimi

Babka kawowo-orzechowa jest idealną propozycją na Święta Wielkanocne. Babkę szybko się przygotowuje i szybko piecze. Ładnie wyrasta i ma bardzo wyrazisty smak.



Składniki:

- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki espresso
- 0,6 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- tabliczka czekolady - na polewę

Przygotowanie:

Jajka i żółtka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Jak powstanie piana to dodajemy cukier i przestudzone espresso. Ubijamy do otrzymania puszystej gładkiej masy. Dolewamy olej i mieszamy delikatnie na najniższych obrotach miksera. Suche składniki mieszamy i dosypujemy partiami do masy kawowej. Dokładnie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do nasmarowanej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...