poniedziałek, 30 czerwca 2014

Botwinka

Wiosenna zupa z młodych buraczków. Bardzo smaczna. Podawana z jajkiem i zabielona śmietaną. Aromatu dodaje jej duża ilość świeżego kopru.



Składniki:

- kilka młodych buraczków wraz z liśćmi
- 1/2 cebuli
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora i selera
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
- 2 łyżki śmietany
- 4 jajka
- bulion
- garść posiekanego kopru
- sok z 1/3 cytryny

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki, seler, porę zalać bulionem. Dodać podpieczoną nad ogniem cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować.  Buraki dokładnie umyć, posiekać. Dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie dodać sok wyciśnięty z cytryny. Całość zabielić śmietaną. Na końcu posypać posiekanym koprem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...