sobota, 26 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Połączenie puszystego ciasta czekoladowego z wiśniami i galaretką. Inspiracja: BLOG PYSZNA PASJA. Ciasto można przygotować z różnymi owocami, najlepiej smakuje w połączeniu z ciemnymi owocami typu wiśnie, maliny lub owoce leśne. Samo ciasto stanowi również idealną bazę pod torty z czekoladowym spodem. Dodatek tak dużej ilości kakao nie ujmuje ciastu puszystości, ciasto nadal jest bardzo delikatne, mokre, najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy aromat z wiśni połączy się z czekoladowym spodem.


Składniki:

- 2 szklanki mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka śmietany 12%

- 0,5 - 1 kg wiśni wydrylowanych
- 1 słoik dżemu z ciemnych owoców 
- 4 czerwone galaretki (np. wiśniowe, jagodowe, z owoców leśnych)

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciągle podgrzewając do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Jajka ubić, w połowie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Sypkie składniki (mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda) zmieszać. Do masy jajecznej wlać olej i śmietanę i dokładnie zmiksować. Ostudzoną masę czekoladowo-mleczną, jajeczną oraz mączną wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 1,5 l gorącej wody.  Ciasto przekroić na pół i przełożyć dżemem. Na wierzch ciasta wysypać wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...