środa, 16 lipca 2014

Sernik na śmietanie

Przepis pochodzi z bloga. Ciekawe składniki i sposób wykonania zmusił mnie niemalże do wypróbowania tego sernika. Sernik bez dodatku orzechów czy rodzynek, taki zwykły, naturalny, bardzo smaczny. Pierwszy sernik jaki piekę z dodatkiem tak dużej ilości śmietany. Sernik upieczony na spodzie z herbatników. Polecam.


Składniki na spód:

- paczka herbatników
- około 100 g masła


Składniki na masę serową:

- wiaderko około 1 kg twarogu zmielonego
- 800 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić. Wymieszać z herbatnikami do uzyskania zwartej konsystencji. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej masę herbatnikową, podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Twaróg wymieszać ze śmietaną. Nie używamy miksera, mieszamy wszystko łyżką lub trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól, wmieszać w masę. Masło rozpuścić, ostudzić, dodać do twarogu, wymieszać. Jajka rozbełtać, wmieszać w masę. Dodać na koniec mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszać, starać się nie napowietrzać za bardzo masy serowej.

Masę wylać na podpieczony spód, piec 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu zostawić na około 30 minut w uchylonym piekarniku. Masa będzie nadal rzadka, taka ma być. Delikatnie odkrawamy boki, aby zapobiec pękaniu sernika przy tężeniu. Ostudzony przechować w lodówce, na drugi dzień polać rozpuszczoną czekoladą.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...