czwartek, 3 października 2013

Spaghetti Carbonara z makaronem pełnoziarnistym

Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie przepadałam za makaronem. Nawet nie wiem kiedy nastąpił ten etap w moim życiu, że jego smak zaczął mi odpowiadać. Może to spowodowane jest tym, że z lat dzieciństwa pamiętam smak jedynie smażonego makaronu, makaronu z sosem i makaronu w zupie. Jako dorosła osoba zauważyłam, że makaron można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. A przecież też same makarony różnią się smakiem. Dziś na talerzu spaghetti carbonara w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego.



Składniki:

- 1/3 opakowania makaronu do spaghetti (pełnoziarnistego)
- 250 g boczku wędzonego z dużą ilością mięsa
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- pieprz, sól, rozmaryn
- 1 ząbek czosnku
- twardy tarty ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotować al'dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w paseczki boczek. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić razem z boczkiem. Następnie wcisnąć czosnek. Jajka rozbełtać ze śmietaną i pod koniec smażenia dodać do boczku. Zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie mieszać, aby powstało jak najmniej grudek. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Powstały sos wymieszać z ugotowanym makaronem, wierzch posypać twardym serem i podawać.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...