Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika (mieszanka karkówki i szynki)
- 1/2 kg surowego boczku wieprzowego
- 1/4 kg słoniny wieprzowej
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- sól
- pieprz czarny, biały, kolorowy i zielony
- czosnek (2 ząbki)
- majeranek
-1/3 l bulionu warzywnego
- jelita wieprzowe
Przygotowanie:
Jelita namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin, wodę wymieniać kilka razy. Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mięsa na sitku z najmniejszymi oczkami. Karkówkę zmielić z użyciem większych oczek a najładniejsze mięso (szynka i łopatka) posiekać nożem. Mięso zmieszać razem, dodać przyprawy - przyprawić dość mocno, aby kiełbasa nie wyszła za mdła. Mieszać bardzo długo dolewając bulionu aż konsystencja mieszaniny będzie delikatnie klejąca. Jelita nakładać na końcówki nadziewarki i nadziewać farszem mięsnym, uważając, aby do osłonki dostawało się jak najmniej powietrza. Oddzielać pętka od siebie skręceniem jelita, pamiętając, aby jedną kiełbasę zawijać w jedną a następną już w drugą stronę. Końcówki zawiązać na supełek. Kiełbasę należy podawać sparzoną - wrzucić do garnka z wodą i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania wody przez około 30-40 minut. Tak przygotowana kiełbasa będzie soczysta. Przed podaniem na talerz przekłuć każde pętko, aby wypłynął z niej nadmiar wody.
Konsystencja przed mieszaniem farszu mięsnego. |
Konsystencja farszu mięsnego przed nadziewaniem osłonek. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz