Składniki:
- 4 golonki
- 1 marchew
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- przyprawa do wieprzowiny
- czerwona mielona papryka
- pieprz ziołowy
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Golonki umyć, w razie konieczności opalić nad ogniem celem pozbycia się włosków. Z wody, oleju i przypraw zrobić marynatę (wszystkie składniki dokładnie połączyć) o dość intensywnym smaku. Golonki natrzeć 3/4 części marynaty, włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew zetrzeć na tarce do warzyw, cebulę pokroić w paski, kapustę mocno odcisnąć. Warzywa wymieszać razem, połączyć z resztą marynaty i dokładnie wymieszać. Mieszankę warzywną rozłożyć równomiernie na golonce, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 1 godzinę, wyłączyć piekarnik i pozwolić, aby w wyłączonym zamkniętym piekarniku doszła jeszcze około godziny (można ewentualnie piec 2 h, ale drugą godzinę w temperaturze około 180 stopni). Golonka musi być soczysta, mięso musi odchodzić idealnie od kości, z warzyw utworzy się aromatyczna sałatka. Podawać z bułką, chrzanem i musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz