Składniki:
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1,5-2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- kostka 200 g twarogu
- 2 łyżki dżemu owocowego
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko i wodę, dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Wbić 2 jajka. Całość mieszać wsypując mąkę. Ciasto powinno posiadać dość gęstą konsystencję, jednak na tyle płynną, aby mogło bez przeszkód się rozlewać po patelni po wlaniu na jej środek. Pod koniec dodać olej i wymieszać. Twaróg wymieszać z dżemem i łyżką cukru waniliowego. Naleśniki smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni - bez użycia tłuszczu! Na usmażone placki nakładać farsz twarogowy i zwijać w rulon. Podawać z kubkiem gorącego kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz