Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu do lazanii (u mnie 13 plastrów)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- ser żółty, ewentualnie mozzarella lub mieszanka obydwu serów
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- oliwa z oliwek
- sos beszamelowy (przepis tu)
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Wcisnąć czosnek i dodać mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć mięso. Dodać przecier pomidorowy, smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić oregano i bazylią. Przygotować makaron - każdy płat obgotować kilka minut w wodzie, pilnować, aby płaty się nie posklejały. Formę posmarować oliwą, na spód wyłożyć warstwę makarony. Makaron posmarować sosem beszamelowym, na sos wyłożyć farsz mięsny i posypać serem oraz oregano. Układać kolejne warstwy: makaron, sos, mięso aż do wyczerpania składników. Górę wyłożyć makaronem, zalać beszamelem, grubo posypać serem oraz doprawić oregano i bazylią. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz